A fel nem használt egyenleg után számítandó díjterhelés új szabályozása

Október 6-án megjelent egy új kormányrendelet, ami a SZÉP-kártyákon lévő fel nem használt egyenlegek kezelését szabályozza újra, a veszélyhelyzet idejére.
A szabályozás általános logikája annyiban változatlan maradt, hogy egy jogszabályban megadott határidőig díjmentesen lehet használni a kártyán lévő összeget, a határidőt követően pedig az el nem költött összegből levonásra kerül egy az összeg arányában meghatározott díj. Ezzel ösztönzi a jogalkotó a SZÉP-kártyán lévő összegek elköltését.
Az új jogszabály

  • a díjmentes használat határidejét rövidíti,
  • a díjlevonás gyakoriságát és mértékét pedig a havi 3%-ról egyszeri 15%‑ra módosítja.

Más szabályok vonatkoznak a 2022. október 15. előtt, és október 15. után utalt összegekre. További információ

2022. október 10.
OTP Pénztárszolgáltató Zrt.
Július 2-án véget ért a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlási lehetőség

A vonatkozó jogszabály értelmében 2022. július 2-től már nem lehet élelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával, ez az idén februárban bevezetett átmeneti lehetőség megszűnt. A SZÉP kártyával újra a megszokott módon, szálláshelyeken, éttermekben, és egyéb szabadidős szolgáltatóknál lehet fizetni.

Fontos, hogy a zsebek közötti átjárhatóság továbbra is érvényes, egészen 2022. év végéig az összes SZÉP-kártyás szolgáltatónál bármelyik zsebből fizethet.

Több mint 55 ezer elfogadóhelyünk továbbra is várja Önt.

2022. július 4.

OTP Pénztárszolgáltató Zrt.

OTP SZÉP kártya


 

H I R D E T M É N Y

a SZÉP-kártya élelmiszer vásárlásra történő átmeneti felhasználásáról és az alszámlák közötti átjárhatóság meghosszabbításáról

 

Ezúton tájékoztatjuk tisztelt kártyabirtokosainkat, hogy 2021. december 24-én két, a SZÉP-kártya felhasználását érintő kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben.
 

  • A 781/2021-es kormányrendelet* értelmében 2022. február 1. és május 31. között élelmiszert is lehet SZÉP-kártyával vásárolni.
    Elfogadóhelyi hálózatunk élelmiszerboltokkal történő bővítése érdekében szükséges teendőket megkezdtük, hogy kártyabirtokosaink 2022. február 1-től minél több üzletben fel tudják használni juttatásaikat. A szerződéskötéseket január elején megkezdjük, a szerződött partnerekről honlapjainkon fogunk részletes tájékoztatást adni.
 
  • A 784/2021-es kormányrendelet** 2022. december 31-ig meghosszabbította a SZÉP-kártya alszámlái (zsebei) közötti átjárhatóságot.


A döntés értelmében 2022. december 31-ig az összes OTP SZÉP kártya elfogadóhelyen bármelyik zsebről fizethetnek.

A jogszabályváltozásokkal kapcsolatban kártyabirtokosainknak teendője nincs, szerződésüket nem szükséges módosítani.
 

2021. december 29.

 OTP Pénztárszolgáltató Zrt.

* A Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 781/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet
** A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV.20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 784/2021. (XII.24.) kormányrendelet
H I R D E T M É N Y

AZ OTP SZÉP KÁRTYA FELHASZNÁLÁSÁNAK ÁTMENETI MÓDOSÍTÁSÁRÓL

 

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Kártyabirtokosainkat, hogy a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV.20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 178/2021. (IV.15.) Korm rendelet szerint „2021. december 31-ig az Szja tv. 71. § (1) bekezdése alapján béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást ... a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt a 3. § (2) bekezdésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is - ide nem értve a szolgáltatás közvetítését - felhasználhatja”.

Kártyabirtokosaink ennek megfelelően 2021. április 25. és 2021. december 31. között az összes OTP SZÉP kártya elfogadóhelyen bármelyik alszámláról fizethetnek.

Fentiekkel kapcsolatban Kártyabirtokosainknak teendője nincs, szerződésüket módosítani nem szükséges. A jogszabály alapján 2022. január 1-től visszaáll a felhasználás korábbi szabályozása, és újra csak a szolgáltató tevékenysége alapján meghatározott alszámláról lehet majd fizetni.

 

Budapest, 2021. április 23.
OTP Pénztárszolgáltató Zrt.


 

Általános információk

Az OTP SZÉP kártya névre szóló, bankkártya elven működő kártya, amelynek segítségével a munkavállalók egyszerűen, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan használhatják fel béren kívüli juttatásaikat.

Az OTP SZÉP kártyán levő három alszámla a fizethető szolgáltatásokban különbözik. A szálláshely alszámlát belföldi szálláshelyre, utazásszervezési (előre összeállított utazási csomagok) szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen elérhető bármely szolgáltatásra vehetik igénybe. A vendéglátás alszámlát étkezésre (éttermi és mozgó valamint egyéb vendéglátásra, például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra. A szabadidő alszámlát pedig többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használhatja fel.

A SZÉP-kártyával fizethető szolgáltatásokról bővebben a Szolgáltatások menüpont alatt olvashat, a szolgáltatások részletes listáját a Letölthető dokumentumok menüpontunkban találja. A szálláshely-szolgáltatásokat mindhárom alszámla terhére fizetheti.

2022-ben a SZÉP-kártya éves maximális kerete a kedvezményes közteherviselés mellett változatlanul 450 000 forint: a szálláshely alszámlára 225 000, a vendéglátás alszámlára 150 000, a szabadidő alszámlára 75 000 forint helyezhető.
A SZÉP-kártyára érkezett juttatások nem járnak le, a kibocsátó az utalás évét követő második naptári év május 31. napját követően 3 százaléka, de legalább 100 forint havi díjat számol fel az addig fel nem használt összegre. Azok az OTP SZÉP kártyabirtokosok, akik nem kötöttek szerződést az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-vel, nem tudnak juttatást fogadni a kártyájukra és a kártyájukon elérhető juttatások érvényessége az utalás évét követő második naptári év május 31. A lejárt összegek a munkáltatónak kerülnek visszautalásra. 
A fizetés során pontosan az igénybevett szolgáltatás értékének megfelelő összeget vonja le a szolgáltató.

Az OTP SZÉP kártya kiváltása ingyenes. Társkártyabirtokosi keretszerződés megkötésével lehetősége van társkártya igénylésére közeli hozzátartozója számára. Ezt bármelyik OTP bankfiókban, mindkét érintett fél személyes jelenlétében teheti meg. A kártya megrongálódása vagy elvesztése esetén pótkártya igényelhető, melynek költsége a társkártyához hasonlóan 1 500 forint.

OTP SZÉP vonalunkon (+36 1 3666 222) aktiválhatja, letilthatja kártyáját, megtudhatja egyenlegét, megváltoztathatja telekódját és további információkat kaphat ügyintézőinktől.

Az OTP Pénztárszolgáltató lehetővé teszi, hogy írásbeli panaszának benyújtásához alkalmazhassa a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett panaszkezelési formanyomtatványt, melyet ide kattintva érhet el.

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-panasz
https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/panaszom-van/formanyomtatvanyok


Az iOS és Android rendszert futtató okostelefonokon is elérhető OTP SZÉP kártya mobilalkalmazással az egyenleg és forgalmi adatok lekérdezése mellett a közeli elfogadóhelyekről is tájékozódhat. iTunesGoogle Play.

 

template_error_txt
template-text
template-text